KÖPEK EĞİTİMİ NE KADAR SÜRER?

KÖPEK EĞİTİMİ NE KADAR SÜRER?

Öncelikle bilmenizde fayda olan şu ki; köpek eğitimi, köpeğinize bir kaç temel komutu öğretip onu robotlaştırmak demek değildir. Köpek eğitiminde temel amaç; köpeğinizle doğru bir şekilde iletişim kurabilmenizi sağlamak, köpeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmek ve köpeğinizin içgüdüsel hareketlerine, doğru yön verebilmenizi sağlamaktır. Bu eğitim, köpeğinizin yavruluk döneminden itibaren başlamış olan, yaşamı boyunca idame eden bir süreçtir. Evet, köpeğinizin belirli davranışları ve temel komutları öğrenmesinin ortalama bir süresi vardır; ancak bu bazı faktörlere bakılırsa değişkenlik gösterir.

Köpek Eğitiminde Süreci Etkileyen Faktörler

Köpeğinizin Yaşı

Yavru köpekler, yetişkin köpeklere oranla daha hızlı öğrenir ve yeni kazanmıştırkları yanlış bir davranışı ortadan kaldırmak, erişkin köpeklere gore daha hızlıdır (genellikle). Örnek verecek olursak; birkaç yıl süresince eşya kemirme davranışını sürdüren yetişkin bir köpeği, bu davranıştan vazgeçirmekle; üç-dört aylık yavru bir köpeği, doğru objeyi kemirmeye yönlendirmek aynı şey değildir. Geçen vakit zarfında diş kaşıma ihtiyacı, alışkanlığa dönüşmüştür ve alışkanlıkların yok edilmesi vakit alır.

Köpeğinizin Karakteri

Aynı ırk, hatta kardeş bile olsa her köpek farklı karaktere haizdir. Bir yavru çekingen ve içe dönükken; kardeşi dışa dönük, meraklı ve insancıl olabilir. Bir yavru dengeli ve istikrarlı büyürken, diğeri dengesiz ve ayarsız bir mizaca haiz olabilir. Dengeli ve dışa dönük köpekler, çekingen ve anksiyete benzer biçimde problemleri olan köpeklere kıyasla daha hızlı öğrenir. Problemli bir köpeğe bir şeyler öğretebilmek için, öncelikle onu rehabilite etmek gerekir.

Köpeğinizin Eğitimine Ayırdığınız Süre Ve İstikrar

Köpek eğitiminde en önemli unsur, köpeğinizle yaptığınız günlük tekrarlar ve rutin çalışmalardır. Haftada bir meydana getirdiğinız tekrarla, her gün veya gün aşırı yaptığınız yine aynı değildir. Köpeğinizi ister kendiniz eğitin, ister bir eğitmenden yardım alın, iki durumda da bu kural geçerlidir. Yeni öğretilen komutlar ve kazanmıştırrılmak istenilen davranışlar, yapılan tekrarlar yardımıyla kalıcı hale gelir. Köpeğiniz, birkaç hafta veya ay önce öğrendiği bir komutu ilk zamanlardaki şeklinde uygulamıyorsa; bu, onun itaatsizliğinden değil, sizin yeteri kadar tekrar yapmamış olmanızdan kaynaklanır.

Köpeğinize Uyguladığınız Eğitim Metodu

Köpek eğitiminde kullanılan biroldukça yöntem vardır. Köpeğinizin ilgi düzeyi, bir komutu öğrenmesini kolaylaştırabilir de, zorlaştırabilir de. Köpeğiniz, ona öğretmeye çalıştığınız bir komutu veya davranışı öğrenmekte zorlanıyorsa, uyguladığınız yöntem onun için doğru olmayabilir. Aynı komutu, farklı bir yöntemle öğretmeyi deneyin. Böylelikle, köpeğinizin öğrenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Köpeğinizin eğitim süreci, yukarıda okuduğunuz başlıca faktörlere bağlıdır ve her köpekte vaziyet değişkenlik gösterir. Bir köpeğin eğitimi birkaç haftada bitebilirken; diğeri bir, hatta iki ay süre alabilir. Köpek eğitimi hakkında yeterli bilgiye haiz değilseniz ve köpeğinizi, bir eğitmen yardımıyla eğitmek istiyorsanız; eğitmen, köpeğinizi görmüş oldukten sonrasında size, eğitim süreci hakkında ortalama bir eğitim süresi verecektir. Bu eğitim süreci, sizinde derslere katılımınız ve verilen direktiflere uymanızla, hedefe ulaşmanızı kolaylaştıracak, köpeğinizin öğrenme hızını arttıracaktır.

Yorum yapın