Köpek eğitimi ne kadar sürer ve köpeğim neler öğrenir?

Köpek Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Bu soruya cevap vermeden önce köpek eğitimi konusundaki kavram kargaşasını düzeltmemiz gerekiyor. Ülkemizde köpek eğitimi denildiğinde, maalesef akla gelen tek şey “otur”, “yat”, “gel” komutlarından oluşan temel itaat eğitimidir.

Köpek eğitimi evinize yeni gelen yavrunun sizinle, kendi hemcinsleri ve dış dünya ile kuracağı doğru iletişimi de içerir. Yavruluktan, ünvan almış bir spor köpeği olabilmesine kadar gelişen uzun bir yelpazedir.

Eğer eşiniz titiz biriyse (benim sahip olduğum gibi :D ) köpek eğitimi yavru evinize geldiği anda başlaması gereken bir süreçtir. Köpeğiniz 50 kg olduğunda kovalamak istediği kedilerin peşinde çekeceğiniz kontrol güçlüğünü düşünürseniz, 3 aylıkken başlaması gereken sosyalizasyon çalışmaları önemlidir. Sonuç olarak söyleyebiliriz ki; köpek eğitimi köpeğiniz yavruyken başlar.

 

Köpek Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun cevabı tam olarak köpeğinizle ne yapmak istediğine bağlıdır.

Eğer köpeği doğru bir yavru programından geçirdiyseniz ve şimdi uzman bir köpek eğitmeni ile temel itaat programı uygulayacaksınız, köpekle haftanın 4 günü devam eden 4 haftalık bir program ve ardından da köpek sahibi ile yapılacak 1 haftalık adaptasyon ile sadık dostunuzun temel itaat programı bitirilmiş olur. Bunun sonrasında eğer sosyal bir köpek sahibi iseniz ve o hayatınızın bir parçası ise zaten bu bilgileri ve otur, yat, bekle gibi gündelik komutları gün içerisinde devamlı tekrar ediyorsunuz demektir. Bu da eğitiminizi sürekli güncel tuttuğunuz ve geliştirebileceğiniz anlamına gelir.

Eğer düzeltilmesi gereken bir davranış bozukluğu varsa ya da uzmanlık gerektirecek ileri itaat, arama & kurtarma, koruma eğitimi, iz takibi gibi programlara başlanacaksa, köpeğin eğitim süresini yapılacak testler ile belirlemek en doğrususudur.

Köpeğiniz Eğitimi Sonunda Neleri Öğrenir?

Yavru programı ve temel itaat programların sonunda köpeğiniz; doğru tuvalet eğitimini, diğer insan ve köpeklerle doğru sosyalizasyonu, ev içerisinde yalnız kalabilmeyi, insanlarla doğru iletişimi, içinde “otur”, “yat”, “yürü”, “gel” gibi komutların bulunduğu temel itaat komutlarını ve bütün bunları sahibi ile doğru bir şekilde uygulayabilmeyi öğrenmiş olmalıdır. Sizlere ise sadece bunların eğitmenlerin rehberliğinde programlı bir şekilde devam ettirmek düşer. Eğitimde, bu noktaların herhangi birinin eksik bırakılması ileride mutlaka problemlere sebep olacaktır. Bu nedenle eğitimin bir bütün olduğunu unutmamalı ve kendi uzmanlığına güvenen, referansları kuvvetli, federasyon ve dernek sınavlarında kendi köpekleri ile sınavlar vermiş köpek eğitmenleri tercih edilmelidir.

Yorum yapın